RSS

Category Archives: Hal Ehwal Peribadi

Ahlan Wa Sahlan Ya! Ramadhan!

Assalammualaikum,

Salam Ramadhan.. Hari pertama berpuasa dibulan yang mulia ni.. Allahamdulillah, aku dapat mulakan Ramadhan kali ni dengan langkah yang baik.. Semoga ianya makin bertambah baik bila ianya menghampiri akhir Ramadhan..

Sebelum masuk Ramadhan aku dah berniat dalam hati.. Ramadhan kali ini aku berharap dapat jadikannya yang lain dari Ramadhan aku sebelum ni selari dengan konsep yang diwar-warkan oleh alim ulama, imam-imam dan ustaz-ustazah “Jadikan Ramadhan kali ini adalah Ramadhan terakhir kita”. InsyaAllah. Ya, Allah.. Kau permudahkanlah segalanya yang baik untuk ku..

Hari ni Syeikh Jebril, Imam & qari terkenal dari bumi Mesir akan mengimamkan solat Terawih di Masjid besi.. Aku tak berapa kenal Syeikh ni.. Tapi bila imam besar masjid besi mengatakan Syeikh Jebril ini adalah imam yang terkenal diseluruh dunia, terdetik dalam hati aku untuk “google” Syeikh Jerbil ni selepas selesai solat terawih..

Rupa-rupanya Syeikh Jebril iniah yang pernah menjadi imam solat terawih di Mesir pada tahun lepas yang mana makmumnya menjangkau 500 ribu makmum!.. Makmumnya melimpah hingga ke luar masjid… alunan ayat2 alquran olehnya mampu menarik ramai org untuk berjemaah dengannya.. Subhanallah..

Memandangkan hari ni aku dan wife ada program berbuka puasa di rumah mak. Maka tak dapat la aku berterawih di Masjid Besi sambil menghayati bacaan ayat2 al-quran secara langsung dari Syeikh Jebril.. Mudah2an aku dpt menjadi makmum berliau di lain masa..

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 1, 2011 in Hal Ehwal Peribadi

 

Tanah Tumpahnya Darahku!

Assalammualaikum,

Khamis, 28 Julai 2011 aku berpeluang menyaksikan “lakonan” terbaik player2 singapore yg menyebabkan Malaysia tewas dengan agregat 6-4.. Bengang smpai skarang ni bila duk kenang permainan semalam.. Penyokong Malaysia mmg dah cukup tip top malam tadi sehingga ruang stadium penuh sesak.. Ada yang tak terduduk di krusi, duduk di tangga.. Ok lagi tu, ada yang hanya berdiri dari awal game smpai habis game.. Semua datang nk support team Tanah Tumpahnya Darahku..

Tq to Zahir Mat Ali kerana sudi belikan aku tiket.. Aku bertolak ke stadium petang tu selepas setel solat Asar kt rumah mak.. Smpai bkt Jalil lebih kurang dalam pukul 5.30PM naik LRT dari Stesen Ampang.. Kalau 80k tiket habih, mmg tak heran la dalam train tu penuh dengan penyokong Malaysia yg nk ke Bkt Jalil.. Aku jumpa Zahir yg masa tu kt depan Gate Hijau untuk collect tiket..

Pukul 6pm kami masuk stadium.. Kalau lambat masuk, maka kene berdiri la jawabnya.. Niat dihati nk melepak bersama-sama budak Ultras, malang skali area mereka tu dh penuh.. So, kitorang amik port jauh skit je dari Ultras.. Kalau jauh sgt kang tk dengar ape yg diorang sorakkan.. Lepak la kami dikerusi yang kecik dh tk brapa empuk tu sambil layan aktiviti Ultras..

Masuk waktu magrib, aku pergi solat dulu sementara member aku tu jaga port.. Memang ramai umat Muhammad nk kerjakan solat Magrib smpai melimpah keluar ke tempat jalan kaki.. Alhamdulillah Allah makbulkan doaku moga dipermudahkan segalanya untuk aku bersolat magrib di stadium.. Walaupun ramai nak ambil wuduk di tandas kecik, Allahamdulillah semuanya berdisplin dan saling tolong menolong antara satu sama lain.. Kami pegang paip untuk memudahkan org depan kami mengambil wuduk, kemudian org dibelakang kami memegang pula paip untuk kami mengambil wuduk.. Begitulah seterusnya.. Inilah kali pertama aku bersolat ditepi stadium yg didepannya orang lalu lalang mencari tempat duduk.. Selesai solat, turn aku plak jaga port sementara member aku pi bersolat..

Makin dekat dengan sepak mula, makin ramai org yang memenuhi ruang stadium.. Depan aku pasangan suami isteri yg hanya datang berdua tanpa kawan2 yg lain..Si suami dengan gaya menontonnya, yg perempuan dengan caranya.. Senyap je mereka berdua.. Sebelah aku plak makcik yang datang dengan anak n suaminya.. Aku prasan makcik ni akan bergelek sikit2 stiap kali Ultras nyanyi lagu.. Bila aku menjerit, dia pun menjerit sama.. Dalam hati aku, aik makcik ni melatah ke?. hehe.. Blakang aku pulak parents yang datang bersama dua orang anak kecik mereka.. Anak kecik mereka seronok sgt tgk bola.. Bila aku berdiri bersorak, dia tarik baju aku suruh duduk sbb dia tak nampak.. hehe..

Walaupun Malaysia tewas, aku tetap berpuas hati dengan pencapaian sesetengah player Malaysia.. Aku cukup tak puas hati dengan player Singapore, mereka berlakon injured untuk melengah-lengahkan masa.. aku rasa separuh masa kedua mereka hanya bermain 20 minit saje.. Selebihnya mereka membuang masa..

Time untuk balik, kami terpaksa bersesak-sesak sbb gate kecik sebesar satu meter je yang dibuka untuk manusia kluar dari stadium.. dah kluar stadium pun kami terpaksa bersesak-sesak.. depan lrt, tunggu train , dalam train semuanya bersesak-sesak.. Malam tu boleh dinamakan malam bersesak-sesak.. Smpai Lrt Ampang dalam pukul 12pm.. Dari sana aku drive balik ke putrajaya.. Mata mengantuk sgt..

 
Leave a comment

Posted by on July 29, 2011 in Hal Ehwal Peribadi