RSS

Tanah Tumpahnya Darahku!

29 Jul

Assalammualaikum,

Khamis, 28 Julai 2011 aku berpeluang menyaksikan “lakonan” terbaik player2 singapore yg menyebabkan Malaysia tewas dengan agregat 6-4.. Bengang smpai skarang ni bila duk kenang permainan semalam.. Penyokong Malaysia mmg dah cukup tip top malam tadi sehingga ruang stadium penuh sesak.. Ada yang tak terduduk di krusi, duduk di tangga.. Ok lagi tu, ada yang hanya berdiri dari awal game smpai habis game.. Semua datang nk support team Tanah Tumpahnya Darahku..

Tq to Zahir Mat Ali kerana sudi belikan aku tiket.. Aku bertolak ke stadium petang tu selepas setel solat Asar kt rumah mak.. Smpai bkt Jalil lebih kurang dalam pukul 5.30PM naik LRT dari Stesen Ampang.. Kalau 80k tiket habih, mmg tak heran la dalam train tu penuh dengan penyokong Malaysia yg nk ke Bkt Jalil.. Aku jumpa Zahir yg masa tu kt depan Gate Hijau untuk collect tiket..

Pukul 6pm kami masuk stadium.. Kalau lambat masuk, maka kene berdiri la jawabnya.. Niat dihati nk melepak bersama-sama budak Ultras, malang skali area mereka tu dh penuh.. So, kitorang amik port jauh skit je dari Ultras.. Kalau jauh sgt kang tk dengar ape yg diorang sorakkan.. Lepak la kami dikerusi yang kecik dh tk brapa empuk tu sambil layan aktiviti Ultras..

Masuk waktu magrib, aku pergi solat dulu sementara member aku tu jaga port.. Memang ramai umat Muhammad nk kerjakan solat Magrib smpai melimpah keluar ke tempat jalan kaki.. Alhamdulillah Allah makbulkan doaku moga dipermudahkan segalanya untuk aku bersolat magrib di stadium.. Walaupun ramai nak ambil wuduk di tandas kecik, Allahamdulillah semuanya berdisplin dan saling tolong menolong antara satu sama lain.. Kami pegang paip untuk memudahkan org depan kami mengambil wuduk, kemudian org dibelakang kami memegang pula paip untuk kami mengambil wuduk.. Begitulah seterusnya.. Inilah kali pertama aku bersolat ditepi stadium yg didepannya orang lalu lalang mencari tempat duduk.. Selesai solat, turn aku plak jaga port sementara member aku pi bersolat..

Makin dekat dengan sepak mula, makin ramai org yang memenuhi ruang stadium.. Depan aku pasangan suami isteri yg hanya datang berdua tanpa kawan2 yg lain..Si suami dengan gaya menontonnya, yg perempuan dengan caranya.. Senyap je mereka berdua.. Sebelah aku plak makcik yang datang dengan anak n suaminya.. Aku prasan makcik ni akan bergelek sikit2 stiap kali Ultras nyanyi lagu.. Bila aku menjerit, dia pun menjerit sama.. Dalam hati aku, aik makcik ni melatah ke?. hehe.. Blakang aku pulak parents yang datang bersama dua orang anak kecik mereka.. Anak kecik mereka seronok sgt tgk bola.. Bila aku berdiri bersorak, dia tarik baju aku suruh duduk sbb dia tak nampak.. hehe..

Walaupun Malaysia tewas, aku tetap berpuas hati dengan pencapaian sesetengah player Malaysia.. Aku cukup tak puas hati dengan player Singapore, mereka berlakon injured untuk melengah-lengahkan masa.. aku rasa separuh masa kedua mereka hanya bermain 20 minit saje.. Selebihnya mereka membuang masa..

Time untuk balik, kami terpaksa bersesak-sesak sbb gate kecik sebesar satu meter je yang dibuka untuk manusia kluar dari stadium.. dah kluar stadium pun kami terpaksa bersesak-sesak.. depan lrt, tunggu train , dalam train semuanya bersesak-sesak.. Malam tu boleh dinamakan malam bersesak-sesak.. Smpai Lrt Ampang dalam pukul 12pm.. Dari sana aku drive balik ke putrajaya.. Mata mengantuk sgt..

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 29, 2011 in Hal Ehwal Peribadi

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: