RSS

Monthly Archives: February 2011

Selawat ke atasmu ya Rasulullah S.A.W..

Assalammualaikum,

Salam selawat ke atas Baginda Nabi Muhammad, Rasulullah S.A.W.

Manusia yang agung di muka  bumi,

Tiada lagi yg lebih baik di atas dunia ini selain Baginda S.A.W.

Agak kelainan Maulud nabi tahun ni. Sana sini diisi dengan program yang berfaedah.. Alhamdulillah, ada perubahan dari sebelumnya.. Mudah-mudahan tahun akan datang banyak lagi program seumpamanya dapat diadakan..

Petikan dari nasyid Selawat Ke AtasMu oleh Now See Heart

Ada satu bintang
Sinarnya berseri
Cahaya atas cahaya
Empat yang utama

Satu menyampaikan
Dua amanah
Tiga bijaksana
Empat membanarkan

Jangan kita ragu
cubalag sedaya mampu
Ikuti sunnahnya
Hidup kan bererti

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 15, 2011 in Around the corner

 

Program perkahwinan pertama di tahun 2011..

Assalammualaikum,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana memberi kekuatan pada diri ini untuk mengharungi majlis perkahwinan ahli keluarga di tahun 2011.. Selesai majlis perkahwinan (tapi sebenarnya dipanggil majlis kesyukuran) adik ipar den si Anan dgn suaminya Mie pada 4 hingga 6 Feb baru-baru ni di Kota Bahru.. Tahniah kt demo… Kehadiran Mak, Izam, Su n Syikin di majlis amat dihargai sbg moral support dr belah pihak aku.. Apapun kenangan lalu menggamit kembali.. Haha.. Akad nikah yang dibuat di Masjid Langgar membuatkan aku teringat masa aku di akad nikahkan di masjid yg sama dgn Wan Aida Nuriezma setahun yang lepas..

Hari pertama jejak kaki kt umah mama (2 Feb, malam), aku dbgtau oleh mama tugas aku sesudah subuh esoknya.. Aku kene teman mama membeli belah barang2 untuk dimasak.. Listnya tak diberi pun, tp dlm kepala aku pikir brg2nya mungkin tk byk mana.. Malam tu aku tido awal, letih siot perjalanan dari KL ke Kota Bahru.. Nak mintak wife aku drive tk boleh plak sbb lesen dia plak dh mati (alasan yg jujur dari mulut wife aku).. haha..

Cerita pagi esoknya (3 Feb), lepas subuh kami (aku, mama & kak soh) bertolak ke pasar di belakang BSN.. elok je mereka masuk dlm pasar tu, mereka telah pun mulakan kegiatan mereka.. tidak seperti kebiasaan mama slalu main tawar menawar dgn peniaga kt situ, tp kali ni mama tanya harga, terus hulur duit.. Itu tanda2 byk brg yg dia nk shopping hari tu.. wah, aku bawa dua tangan je ni.. mama suh aku pi hantar brg ke keta dulu, kemudian datang balik.. aku buat, aku turut, dan aku patuh.. aku tk igt brapa byk kali aku ulang alik dr kereta ke pasar pagi tu.. aku rasa muscle kt lengan ni mcm kembang semacam.. haha.. timun cino (tembikai la tu) berkilo-kilo, lanas (nenas la) berbiji-biji dn byk lagi la yg dibeli hari tu.. nasib baik la barang2 tu ada org yg menghantarnye.. kalau tak, mau tercabut lengan aku dr sendinya.. penuh la jugak livina aku tu smpai terjongkit bhg depannya.. selesai perkara pertama.. aku tk tau ada brapa perkara lagi..

elok lepas sarapan pagi tu mama ajak kluar lagi.. kali ni dia ajak pergi jumpa tokei daging, tokei akok & tokei santan.. Dia mau selesaikan bayaran sebelum majlis berlansung.. Mungkin sbb niat asal mama nak buat majlis kesyukuran, bukan majlis perkahwinan.. Wife aku ada explain gak beza dua majlis tu.. Sambil jumpa tokei n buat bayaran, mama minta tokei cam muka aku yang hensem ni.. sbb nya pagi morning sabtu nnt aku kene amik brg2 dr tokei-tokei tu.. glamer sekejap aku time tu.. haha..

Walaupun majlis ni sederhana je, tp merasa jugak la aku jadi penanggah, pengelap kerusi, pemacak signboard, jurugambar sambilan, driver pengantin, runner akok n santan, penjaga sup tulang, penghantar tong gas, pencari air batu, pengangkut sampah sarap, pembeli McD, dn macam2 lagi.. Seronok jugak.. lepas ni nak repeat untuk majlis adik sendiri plak.. Wife aku pun tk kurang hebatnya.. Buat kerja smpai terlupa yg dia dalam pantang.. Sapa lagi yg nk tolong kalau bukan dari kluarga sendiri..

Lepas ni ada 3 lagi majlis yang serupa.. Bulan April ni standby untuk majlis bertunang si Izam.. Awal, pertengahan ataupun akhir bulan masih belum lagi diputuskan.. Memandangkan Izam ni spesis lelaki, maka tidak la byk kerja yang perlu dilakukan sbb kami sekadar menghantar rombongan meminang.. Maka bab makan minum tak perlu nk dipikirkan.. Tunggu la bulan 6 n 9 nnt.. mungkin byk perkara yg kene buat.. Wallahualam..

note: gmbar2 lain di http://www.facebook.com/album.php?id=1750897009&aid=31171

 

 

 
Leave a comment

Posted by on February 9, 2011 in famili

 

Gelagat Ali..

Assalammualaikum…

Anak buah aku yg sorang ni mmg comel budaknye.. Tak percaya? mari tgk gmbar2nya di bawah..

 
Leave a comment

Posted by on February 3, 2011 in famili

 

Selamat hari jadi & selamat bersara mak!

Assalammualaikum,

30 hb Januari 2011 baru2 ni genaplah umur mak 56 tahun.. Kami adik bradik (kecuali Rizal sbb dia dah berpindah kerja di Kedah) pakat buat jamuan sesama sendiri utk celebrate besday mak n hari persaraan mak dari dunia kerja.. Locationnya di rumah den di Putrajaya disebabkan my wife, Pn Aida masih dalam pantang..  Tq to pn isteri kerana sudi masak hari tu.. Memandangkan pn isteri dalam pantang, maka menunya ala2 pantang la jugak..

Selamat ulangtahun kelahiran, mak.. Moga mak dikurniakan olehNya sihat tubuh badan dan dipermudahkan segala urusan yg mak lakukan..

Mak & 3 orang cucu2nya

 

 

 
Leave a comment

Posted by on February 3, 2011 in famili