RSS

Note RM 50 Merdeka

15 Sep

Assalammualaikum,

Hari ni dah masuk raya ke-6. Biasala orang melayu ni pemahamannya kalau puasa sebulan, raya pun sebulan. Selagi berada dalam bulan Syawal, selagi itulah masa untuk beraya. Sedangkan dalam Islam, raya Aidilfitri tu cuma sehari sahaja iatu pada 1 Syawal.

Nak bercerita sikit pasal note RM 50 yang ada logo 50 tahun kemerdekaan. Dengar cerita kalau ditukar di Bank Negara, Bank Negara akan bagi RM100 pada kita sebab status note tu yang cetakkannya adalah terhad. Tak tau plak benar ke tidak cerita ni. Takkan la Bank Negara bayar double plak. Masih tak percaya.

Tapi, adik aku ada cerita ada peniaga di uptown Shah Alam yang akan bayar RM60 sekiranya kita tukar note tu dengannya. Kalau dah macam tu mungkin ada betul gak yang bank negara bayar lebih dari RM 50. Cuma mungkin tak la sampai RM 100 untuk setiap note 50.

So, memandangkan musim raya ni ramai yang nak tukar duit besar kepada duit kecik, boleh la aku collect note 50 tu. Kalau minta aku bayar lebih dari nilainya mmg aku tak mau la. Setakat tukar suka sama suka boleh la

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on September 15, 2010 in Uncategorized

 

2 responses to “Note RM 50 Merdeka

  1. zelan zelani kamaruddin as syakirin

    September 20, 2010 at 11:25 am

    salam,

    just nak betulkan sdikit fakta yg mungkin datangnya drp kabar angin yg kureng tepat…biase la warge Marhaen ne fofular ngan kabar2 angin kasi pokok brgoyang…

    prtukaran note RM50 cop merdeka tu tak akan mndapat aper2 tambahan wang spt yg dnyatakan d atas…sy sndiri staf bank ngara…malah sy sndiri sudah pun mgesahkan d bahagian komunikasi korporat bank ngara…tiada sbrg arahan pekeliling maupun email dalaman brkenaan hal tu..

    jadi arap perbetulkan maklumat yg tlh dnyatakan supaya tidaklah smua pihak trkejar2 ke bank negara utk mnukar note RM50 cop merdeka tu…waallahua’alam…

     
    • adi360

      September 20, 2010 at 11:34 am

      orait.. tq for the info.. dah rasa macam tk betul, cuma nk kepastian je.. terima kasih..

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: