RSS

Conman dalam mudah.com.my

16 Jun

Aku baru saja post barang yang aku nak jual. Pagi ni aku terima emel dari somebody yang intrested sangat nak beli barang yang aku post dalam mudah.com.my. Somebody ni pulak bukan orang tempatan, tapi orang luar yang tinggal di UK. Emelnya tunsco9@gmail.com. Dalam email dia kepada aku tu dia bertanya detail barang yang aku nak jual sebab dia nak hadiahkan barang tu pada anak dia.

Bunyi emelnya je dah buat aku pelik. Memandang aku memang sangat nak let go barang tu, aku pun reply emelnya sambil cerita serba sedikit pasal barang aku tu. Di perenggan akhir email aku tu, aku kata aku memang tak pernah berurusan dengan orang di luar dari Malaysia.

Pada hari yang sama aku dapat email dari somebody. Somebody happy bila dapat tau yang aku nak jual barang tu pada dia (padahal aku tak kata pun nak jual kat dia). So, dia pun bagi la address untuk post barang aku tu. Lagi aku terkejut bila tengok address tu. Dia suruh aku post barang tu ke Nigeria. Dia minta aku bagi Account Name, Account Number, Bank Name, Bank Address  dan Swift Code.

Kuat terdetik dalam hati aku mengatakan somebody ni adalah conman. Aku try google dalam internet address yang dia bagi dan ternyata agakkan aku betul. Ada info dalam http://www.scammeralert.info . Memang ada yang dah terkena. Nasib baik aku tak terkena.

Bawah ni second email dari conman..

Hello seller,

Thanks for the Mail, Am Very Happy to hear From you so Fast that you Want to sell your item for me. I will Like you to go and Calculate the Total cost of the Item together with the shipping To my Son Address Using DHL Courier Service 2-3 Days Delivery for his Programmed in College and Don’t Forget also to Provide me your Full Bank Information  Below for the Payment to be Made to your Bank Account..

Banking Information Needed for the Payment:

Account Name

Account Number

Bank Name

Bank Address

Swift Code

Here is my Son Shipping address:

Name: Ayomide Opeyemi

Address:Nw5/321 Agbogunmagbin Street, Omitowoju

City:Ibadan

State:Oyo State

Zip-code:+234

Country:Nigeria

Telephone Number:07032451573

Thanks

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 16, 2010 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: