RSS

Photographer dengan foto-fotonya.

30 Mar

Sebenarnya keinginan menjadi seorang jurugambar atau dalam bahasa yang lebih glamer photographer dah lama dalam fikiran aku. Aku suka tengok gambar-gmbar yang menarik yang diambil oleh jurugambar pro. Dari segi color, lighting sehingga ke babediting semuanya aku minat.

Kelmarin sempat aku ber chatting dengan Lana, kenalan aku yang dah lama aku tak jumpa. Aku mula kenal dia masa sama-sama aktif dalam modified kereta Kancil. Tapi sekarang dia dah tak berminat dengan modified kereta. Dan aku dengar cerita pasal dia dari member lain. Dia mula menggilai hobi barunya, be a photographer. Selain dia, ada juga kenalan aku masa main kereta dulu yang beralih arah ke bidang ni. Hasil mereka pun aku sempat tengok. Not bad. Tapi itu dulu, masa tahun 2006. Sekarang ni aku rasa diorang dah jadi pro.

Kata Lana, main kereta tak boleh generate duit. Tapi main camera boleh generate duit. Walaupun buat sekadar partime, namun upahnya agak masyuk. Bukan setakat masyuk, syok pun dapat sebab hasil yang di snap boleh dilihat on the spot. Kalau main kereta, walaupun spec kereta kita sama dengan kereta”power”, tak semestinya lajunya menyamai kereta “power”tersebut. Baru-baru ni kereta kecik aku 5 kali turun naik enjin sebab nak pasang double pressure clutch cover. Nak tiru speckereta orang lain punya pasal la ni. Kalau orang yang tak kenal erti modified, sah awal-awal lagi sudah terkeluar perkataan “gila” dari mulut mereka. Mana taknya, meletihkan badan dan pula tu banyak masa terbuang. Nak buat macam mana, hati ini minatmodied kereta.

Betul juga apa yang Lana katakan tu. Dia sempat perkenalkan web-web yang dia follow untuk meningkatkan lagi kemahiran dia.One of the web is http://www.candidsyndrome.com. Memang menarik gambar-gambar yang ada dalam tu. And you know what, semuanya 6 photographers adalah anak melayu kita. Bangga aku dengan mereka ni. Mereka semua ni adalah yang pro dalam bidang ni. And also nice webpage with beautiful pictures, beb!

Tengah syok membelek gambar yang ada dalam webpage tu, terpandanglah aku pada beberapa keping gambar yang ada di dalamnya. Tak sangka my ex-schoolmates pun choose themuntuk merakamkan setiap detik bahagia ketika mereka melangsungkan perkahwinan dulu. CandidSyndrome, pinjam beberapa gmbar ye.

Zahar & Che Na.

Zuraimi & Ani.

Cantik gambar-gambar mereka. Nak dapatkan hasil macam ni, pasangan pengantin perlu pandai berlakon dan perlu ikut arahandirector (the photographer). Anyway congratulation kat Zahar & Che Na’ dan Zuraimi & Ani.

Perkara yang paling lucu yang nak aku coretkan dalam cerita ni, disebabkan excited sangat dengan cerita Lana membuatkan aku terbawanya ke dalam mimpi. Dalam mimpi semuanya boleh namun dalam realiti kena la usaha lebih sikit. Kos permulaan untuk menjadi photographer bukannya murah. Dan seperti kata Lana, pulangannya tetap ada. Itu yang buatkan aku teruja untuk jadi photgrapher. InsyaAllah, semoga diperkenan oleh-Nya. Amin.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 30, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: