RSS

Monthly Archives: October 2007

Diari raya den..

Betapa seronoknya rasa bila dapat beraya di kampung.. mmg ecited sgt.. sblum ni tk pernah langsung beli mercun, tp ari tu aku sanggup kluar duit RM 60 beli mercun..
hahaa.. sebenarnya dah 3 tahun aku tk braya di kampung.. kl ni la yg jadi tempat aku braya.. pernah skali tu aku braya sorang diri.. balik dari masjid, terus melepak kt umah smpai la ke petang.. famili yang lain semua braya di kampung..

12/10/07.. yg lain semua dh ada di kampung, tp aku still ada di ampang.. saje je malas nk pulang awl.. lagipun aku blum soping raya lagi.. trasa nk soping tp aku tk tau apa yg nk dishoping.. waduh, pening gak time tu.. so, aku pun mrayau la sekitar ampang point n sunway.. hasilnya, hanya satu t shirt je yang aku beli.. hehe.. kemudian singgah pasar ramadhan.. mmg dh kurang org yang menjual… ye la, sbb esok dh nak raya.. ari tu aku berbuka ngn nasi lemak smpal sotong n air susu yg aku beli kt kedai..

mlm tu aku dh plan nk bertolak dengan member.. tp member aku ni dh berfamili, cuma aku je yg blum lagi.. dipendekkan cite mlm tu aku tk dpt nk follow dorang… sebabnye aku diserang sakit perut.. waduh… 10.30pm aku pun bertekad kluar dari rumah.. mlm tu aku drive ke kampung sorang diri, tnpa berteman.. tp syok gak sbb aku drive keta baru malam tu.. bukan baru beli, tp baru kluar worsyop.. hehe.. kira baru la gak tu..

drive sorang diri mmg membosankan.. kekadang tu aku cuba tahan mengantuk.. mcm2 la aku buat.. membesarkan biji mata la, menyanyi skuat hati la, melayan perasaan la dll.. tp semua tu tk menjadi.. jalan terakhir utk tak mengantuk, aku pun layan tidur kt rnr.. parking keta, matikan enjin, nyalakan lampu kecik, untuk keselamatan sbb keta aku kaler itam.. alhamdulillah aku selamat smpai ke kampung.. tp ambil masa yg agak lama… mak aku pun jadi risau sbb bertolak 10.30 tp smpai kul 5 pagi.. smpai je kampung terus aku landing..
time tu langsung tk pikir benda2 yang aku bawak dlm keta..

pagi tu macam biasa, pi bersolat raya.. aku igt nk bergaya ngn baju melayu kaler purple dengan bersamping kaler krim.. tp aku batalkan niat tu sbb aku tertinggal songkok.. aku pakai baju melayu tnpa samping, atas kepala pakai ketayap.. simple je.. dr dulu mmg aku simple.. cuma tahun ni tetiba teringin nk bergaya.. lepas solat aku merayap sekejap sekeliling kampung.. kampung ku masih mcm dulu.. hijau nya tk pernah pudar.. setiasa buat mata aku rasa fresh je sentiasa..pagi tu aku beraya ngn mak, adik2, spupu, pakcik n makcik aku.. kira ok la tu..

pagi raya tu mmg trasa bezanya.. tk sama dengan raya sblum ni.. org yg bertandang ke umah pun dh tk ramai.. rumah jiran sebelah plak tk berpenghuni sbb pulang beraya di kampung mereka.. dulu mmg meriah sgt.. rumah jiran sebelah dipenuhi kanak2 kecil.. smua dtg braya umah atuk n nenek mereka.. tp, bila atuk n nenek mereka dh tk da, mereka jarang berkumpul di situ.. samala yg berlaku kt aku ari tu.. bila arwah tok tk da, jarang org dtg ke umah.. barulah aku tau sapa dia tok aku.. dia la penyeri suasana raya sblum ni.. al-fatihah buat kedua-dua tok dan wan.. kemudian aku, mak n adik2 pi ziarah kubur tok, wan, n pak ngah..

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 18, 2007 in Uncategorized

 

Penantian

Orang kata penantian itu sesuatu yang menyeksakan.. bagi aku mmg betul la apa yg dikatakan tu.. lagi bertambah seksa kalau penantian tu langsung tk mendatangkan hasil atau dengan kata lainnye tk berbaloi untuk dinanti..

tp cite kali ni lain sket.. penantian yang diiringi dengan kesabaran selama ni menghasilkan sesuatu yg membanggakan.. satu tahun bukan tempoh yang singkat untuk dinantikan.. mengambil masa yang agak lama.. byk perkara yang perlu dipandang dn dipertimbangkan.. kekadang tu plak bila tersalah pandang atau ambil ringan pasal sesuatu perkara menyebabkan lebih byk kerugian dari keuntungan.. rugi dari segi masa still bleh cover.. tp kalau rugi dari segi duit?.. huhu.. tk tau nk kata macam mana..

igt lagi satu tahun yg lepas.. selepas mendapat result, trus buat plan utk projek yg seterusnya.. dari situ byk plak teori yang diblajar… byk plak kata putus yang dibuat.. buat yg ini, jgn buat yang itu.. buat yg itu, jgn buat yang ini.. dlm masa yg sama byk plak duit yg dikluarkan.. no money, no project.. 10 bulan di gunakan sebaik yang mungkin.. dan segala teori atau keputusan telah dibincangkan telah pun dipratikkan dalam dua bulan yang lepas.. hasil nye SUPERB!..

keputusan akan kluar lepas raya ni.. tunggu!

 
Leave a comment

Posted by on October 7, 2007 in Uncategorized