RSS

Dis one uncle…

23 Oct

Uncle ni dh lama aku kenal. He is one of my supplier. Umurnya dalam 50+ tahun. Anak 2 orang. Yang perempuan dah kawen, yang laki masih blajar. Aku rasa dlm umur mcm dia tu elok duk kt umah. Kt matanya macam dh ada katarak. Tp still memandu lori ke sana ke mari. Kesian aku tgk orangnya. Tadi sempat gak aku berborak dengan dia. Hehe. Aku rasa mcm dh kacau kerja dia je sbb katanya byk lagi tempat yg dia nk hantar. Sori Mr Raja, saje je nk berborak ngn u. Dia panggil aku bos, aku pun panggil dia bos.

Aku tgk dia macam tk sehat je hari ni. So, aku pun bertanya khabar dia. Memang dia tak sihat pun. Dapat MC 2 hari dari doc, tp dia tetap kerja. Aku tanya kenapa dia tk cuti n duk kt umah. Katanya majikan dia minta dia hantar sbb company tk cukup orang. Wah, baik betul uncle tu sambil tu bawa ke hulu ke hilir ubat yg doc bg. Lebih pentingkan majikan dari kesihatan dia. Untung betul company tu ada pekerja mcm tu. Tp yg nyata, uncle tu betul2 mcm diperguna dari pndangan aku yg tk tau cerita sebenarnya. If something bad happen on him macam mana?.

Dua mula bercerita pasal kerja dia. Dia dh kerja dengan company tu selama 10 tahun. Huh, lama tu. Tp dari dulu sampai skang tugasnya tetap sama. Hantar bebola roti ke tempat customer. Aku cuba tanya pasal gaji yg company byr, bonus or anything yg dia dpt dr company. Katanya dia tk berkira sangat pasal semua tu. Kalau company nk bg dia ucap terima kasih. Tp kalau tk bg pun dia tk kesah. Janji dia dpt tanggung kluarga dia. Janji dia dpt bekerja. Rajin betul aku tgk Mr Raja tu.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 23, 2007 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: